Camerabewaking voor thuis is tegenwoordig geen luxe meer. Vroeger werd dit als iets uniek gezien. Iets wat enkel nodig was voor grote villa’s. Voor het huis van die bekende filmster, bijvoorbeeld.
Echter is men zich er tegenwoordig steeds meer van bewust dat dit niet enkel geldt voor de ‘rich and famous’. Zo is het zeker iets wat ieder van ons zelf in zijn of haar huis kan laten installeren.
Camerabewaking voor thuis, waarom heb je dit nodig?
Camerabewaking voor thuis is niet alleen een manier om inbrekers af te schrikken. Zo is het ook een perfect controlemiddel. Je kunt door middel van camerabeveiliging goed je privé-eigendommen en je woning in de gaten houden.
Handig voor als er ongewenst bezoek langskomt als je niet thuis bent, of in het holst van de nacht. Of voor diefstal door kabouters, waarbij er regelmatig dingen lijken te ‘verdwijnen’. Op deze manier kun je er achter komen wat er thuis gaande is als je er zelf niet bent.
Wat zijn de voordelen van camerabewaking voor thuis?
Alles goed en wel, denk je nu wellicht. Maar ik heb ook al een goed alarmsysteem. Waarom zou ik geld uitgeven aan dure camerabewaking voor mijn huis?
Welnu, een alarm is inderdaad een goed mechanisme om inbrekers af te weren. Echter zijn er meerdere voordelen van camerabeveiliging. Graag leggen we enkele hiervan aan je voor.
1. Dubbele verificatie
Camerabewaking geeft een dubbele verificatie, ook in combinatie met het alarm. Als je niet in de buurt bent, is het immers een hel als het alarm af blijkt te gaan. Vals alarm, of toch niet?
Deze twijfel wordt weggehaald door de installatie van een systeem van camerabeveiliging. Zo kun je, op het moment dat er een alarm afgaat, daar real-time de camerabeelden bij toveren.
Je hoeft dus nooit meer de buren uit hun bed te bellen om te vragen of zij een kijkje willen nemen. Het oog van de camera heeft het al lang gezien, en doorgegeven aan het systeem waarmee je direct in kunt schakelen op de beelden!
2. Extra gevoel van veiligheid
Een tweede voordeel is dat men zich over het algemeen veiliger voelt met camerabeveiliging. Een alarm kan om allerlei redenen niet goed functioneren. Of je kunt twijfelen of je deze wel aangezet hebt. Wellicht is er een bekende die de code weet, met alle risico’s van dien.
Met camerabeveiliging kun je gerust slapen, ook als je op vakantie of werkreis bent. Je kunt op elk gewenst moment de beelden van je achtertuin oproepen, of van je woonkamer. Of de oprit, wellicht.
Dan kun je met je eigen ogen zien dat alles er rustig bijligt. Zo kun je zonder zorgen je huis achterlaten, in de wetenschap dat je eigendommen en je woning veilig zijn.
3. Terugroepen beelden
Een derde voordeel is de meest voor de hand liggende. Mocht er in je afwezigheid wel iets gebeuren – een inbraak, of diefstal – kun je terugkijken wat er gebeurd is.
Het systeem slaat de beelden van de afgelopen dag(en) op, waardoor je de gewenste beelden terug kunt roepen om te kijken wat er gaande was. Ook vergroot je hiermee de pakkans van de dader. Wellicht is hij of zij herkenbaar in beeld verschenen, waardoor de politie er direct achteraan kan!
4. Oogje in het zeil
Niet alleen de buitenkant van je woning wordt in de gaten gehouden door camerabewaking voor thuis; ook kun je je woning aan de binnenkant via camera’s inzichtelijk maken. Dit is vooral nuttig als je niet alleen ongewenste gasten buiten wilt houden.
Zo kun je ook in je huis observeren wat gebeurt. De meeste diefstallen vinden immers plaats in huiselijke sfeer: familieleden, vrienden, buren, de babysitter… Niet iets waar je graag aan wil denken, maar wel een manier om bij constante (kleine) vermissingen de oorzaak te achterhalen.
Soorten camerabewaking voor thuis
Er zijn een aantal verschillende soorten camera’s die ingezet kunnen worden bij een camerabewaking systeem. Dit zijn:
- Dummy camera’s: Hebben geen werking, maar zien eruit als echte camera’s. Hierdoor hebben ze een preventieve werking.
- Draadloze camera’s: Camera’s zonder kabels, daardoor flexibel in te zetten. Werken op batterijen en WiFi, wat ook een nadeel kan zijn.
- Dome camera’s: Kleiner en minder opvallend dan andere soorten camera’s. Vormgegeven als een bol, waardoor het ook niet zichtbaar is welke kant de camera op filmt.
- Analoge camera’s: Budgetcamera die minder scherp beeld levert dan bijvoorbeeld een IP camera. Simpele camera’s, die opslaan op een recorder.
- IP camera’s: Ook wel een netwerkcamera genoemd. Levert hoge kwaliteit, haarscherp HD beeld. Kan zowel bedraad als draadloos; en slaat op op een recorder of via internet, in de cloud.
- Infrarood camera’s: Voor goed beeld, zowel overdag als ’s nachts. Worden ook wel warmtebeeldcamera’s genoemd. Steeds meer camera’s hebben deze nacht-functie er al ingebouwd bij.
Camerabewaking voor thuis
Het soort camerabeveiliging dat je het beste kunt gebruiken voor je huis is erg persoonlijk. Iedereen stelt hier andere eisen aan. Voor een standaard woning wordt in de meeste gevallen gekozen voor een systeem met 1 tot 4 camera’s. Dit is ruim voldoende om alle gevels in het oog te houden.
Een andere optie zijn camera’s die werken via WiFi. Deze worden echter geplaatst in uiterste noodzaak, als er geen kabels getrokken kunnen worden.
Dit heeft dus zeker niet de voorkeur, tenzij het noodzakelijk is: je bent hierin erg sterk afhankelijk van het WiFi bereik. Storende factoren op de desbetreffende site kunnen het bereik dusdanig beïnvloeden, waardoor de videokwaliteit verlaagd wordt.
Wat is het verschil tussen camerabewaking voor thuis en voor bedrijven?
Vaak krijgen we de vraag wat het belangrijkste verschil is tussen camerabewaking voor particulieren en bedrijven. Het zijn beide camera’s die je locatie beveiligen, toch?
Dit is echter niet helemaal correct. Het grote verschil is het aantal recorders alsmede het aantal camera’s. Waar het bij particulieren meestal voldoende is om een aantal camera’s aan de gevel te bevestigen; is het minimum aantal camera’s dat bij bedrijven geplaatst moeten worden minstens 4.
Daardoor worden er ook hogere eisen gesteld aan de recorders, die immers de feed van meer camera’s dienen te ontvangen en op te slaan.
Wat kost camerabewaking voor thuis?
Alhoewel er voor bedrijven en handelszaken een verhoogde investeringsaftrek geldt, tot aan 120% van de aanschafprijs, geldt deze regeling helaas niet meer voor particulieren.
De prijzen voor systemen van camerabeveiliging beginnen vanaf 299 euro, vanaf welk punt de eindprijs geheel afhankelijk is van je wensen. Je kunt het systeem exact zo inrichten als je wilt.
Voor een standaard pakket camerabewaking voor thuis, met het genoemde aantal camera’s dat nodig is voor de beveiliging van een woning, zal de prijs gemiddeld uitkomen tussen de 900 euro en 1900 euro.
Camerabewaking voor thuis is dus voor iedereen!
Zie ook: camerabewaking Wetteren, camerabewaking Gent en mobiele camerabewaking